Secrete culinare

1. Vreti sa stii cand e gata prajitura din cuptor? Infigeti o scobitoare in mijlocul prajiturii si daca o scoateti curata inseamna ca este facuta. Daca scobitoarea are urme de aluat pe ea, inseamna ca mai trebuie coapta.


2. Va intrebati mereu de ce nu va iese prima clatita?  Temperatura tigaii nu este destul de mare.Inainte de a pune aluatul de clatita, incingeti tigaia si pentru a va asigura ca e destul de fierbinte, puneti o picatura de aluat, ar trbui sa se prajeasca imediat.




3.Stiati ca uleiul de masline isi modifica aspectul atunci cand este depozitat la temperaturi mai mici de 7 grade Celsius?Uleiul capata niste sedimente asemanatoare cu mucegaiul.Nu va faceti griji ,nu ii afecteaza gustul sau perioada de valabilitate.Uleiul se va limpezi ca prin minune,imediat ce sticla este pusa intr-un loc cald.


4.Va crapa foietajul atunci cand il desfaceti?De prea rece.Scoateti-l din frigider cu 30 minute inainte  de a-l desface.Veti observa o mare diferenta.


5.Dupa ce taiati merele,ca sa nu se oxideze,sa nu prinda acea nuanta maronie,stropiti cu suc de lamaie partea taiata a marului,astfel va avea un aspect proaspat pentru o perioada mai indelungata




6.Ca sa luati pielita de pe migdale fara mare efort,inmuiati-le intr-un vas cu apa fierbinte timp de 20 min.


7.Incercati sa evitati folosirea untului.Daca este esential pentru dumneavoastra incercati sa consumati unt slab in grasimi saturate. Este total nerecomandat ca untul să se consume prăjit deoarece prin încălzire devine rapid foarte toxic.  Temperatura de 120 C este considerată critică, iar depăşirea ei duce la formarea de compuşi periculoşi. 


8.Stiati ca puteti pune pe corp mai ales pe o arsura,banane pisate,pentru ca au efect de racire.
Deasemenea pentru arsuri este bun si bulionul sau albus batut.


9.Pentru a scapa de furnicile care va fac pagube la borcanu cu zahar,pune-ti in recipientul cu zahar 3-4 cuisoare pentru a tine furnicutele la distanta.


10.Pentru a tine telina cat mai proaspata cu putinta,inveliti-o in folie de staniol si asezati-o in frigider.


11.Daca ati uitat pe foc o tigaie in care gateati ceva si toata acea mancare a ars,distrugand cratita,nu va panicati.Tocati o ceapa pe care o puneti in cratita arsa,puneti apa fiarta,lasati 5 minute,dupa care incepeti sa o spalati.


12.Cand tocati,folositi un fund de lemn pentru a nu strica cutitu.Nu folositi pe cele din plastic,fiindca bucatile mici pot intra in mancare.


13.Pentru a desface mai usor o nuca de cocos,scufundati-o in apa 30 minute.


14.Cand urmeaza sa taiati fructe uscate,puneti-le in frigider pentru 30 minute inainte de a le taia.Dupa ce le scoateti,le taiati cu un cutit trecut prin apa calda.


15.Daca aluatul se lipeste,il puteti pune in frigider pentru cateva minute.


16.Pentru a decoji un ou in 10 secunde puteti face astfel:inainte de fierbere,faceti o mica gaurica in ou cu ajutorul unui ac,astfel veti curata mai usor oul dupa ce il scoateti din apa.Sau puteti face asa - http://www.youtube.com/watch?v=Dut1b--AgLM


17.Ca sa testati prospetimea unui oua,procedati astfel:intr-un recipient cu apa rece si sare,puneti oul.Daca se scufunda inseamna ca este proaspat,daca pluteste inseamna ca este invechit.
http://www.youtube.com/watch?v=fAUThul1Czo&feature=related


18. Ca sa obtineti cuburi de gheata transparente, fierbeti apa in prealabil, astfel calcarul pe care apa il contine se va dizolva.





 19. Daca vreti sa faceti o friptura suculenta si sanantoasa, puneti bucatile de carne pe gratar fara niciun fel de adaos de sare sau orice alt condiment, Ungeti-le cu ulei pe ambele parti,iar dupa ce sunt gata puneti condimentele dorite, astfel carnea isi va pastra proteina si va fi si mai gustoasa. 



 20. Daca vrei sa nu vi se mai lipeasca pastele, faceti urmatorul lucru: clatiti-le cu apa rece inainte de a le fierbe. Astfel, glutenul de pe ele se va spala si nu numai ca nu se mai lipesc, dar sunt si mai dietetice sau mai permisive pentru cei cu intoleranta la gluten