Informatii nutritionale

Cu totii am auzit de "informatii nutritionale". Le vedeti pe toate ambalajele si multi dintre voi le cititi, dar oare cati dintre voi stiti si ce inseamna?
Femeile au tendinta sa se uite la calorii, sa fie cat mau putine, sau sunt atrase de alimentele pe care scrie "continut scazut de grasimi".
As vrea sa va impartasesc informatii referitoare la calorii, ce inseamna, de cat avem nevoie, care sunt grasimile bune si care sunt cele rele si importanta glucidelor.

Caloriile
Ce sunt caloriile? Caloria este unitatea de masura a energiei furnizate de un aliment exprimate in general la 100g. Mancam pentru a face rost de energie ca sa traim. Este adevarat si ca prin consumarea lor slabim, dar trebuie sa stim si ca organismul nostru consuma calorii si cand sta degeaba. Fiecare dintre noi are un metabolism bazal. Cu alte cuvinte, o parte din calorii le consuma organismul nostru fara a depune un efort suplimetar decat cel de a trai :))
Daca vreti sa slabiti cu o dieta hipocalorica, nu este recomandat sa faceti foamea. O ardere de 500kcal pe zi duce la pierderea a 500grame saptamanal.
Pentru a stii daca ati "ars" cele 500kcal, calculati-va metabolismul bazal, adunati caloriile mancate intr-o zi si scadeti-le pe cele arse, inclusiv metabolismul bazal.
! Retineti ! caloriile nu se masoara doar cantitativ, ci si calitativ. aveti grija deci din ce provin acele calorii, chiar daca sunt in numar mic.

Proteinele
- au responsabilitatea de a reface structurile organismului uman.
- repara fibrele musculare si construiesc muschi
Proteinele sunt de doua feluri:
- proteine de origina animala
- proteine de origine vegetala
Proteinele de origina animala cuprind toti aminoacizii esentiali si se mai numesc si proteine complete
Excesul de acid din proteine duc la pierderea calciului din oase, consumul excesiv de carne duce la osteoporoza.
Unele legume (fasolea,mazarea, brocoli ) contin proteine care neutralizeaza excesul de acid care duce la pierderea calciului.
Necesarul zilnic de proteine este de 1g/1kg corp la adulti, dar nu mai putin de 50gr/zi. Excesul de proteine nu "face muschi" asa cum unii dintre noi stiu, ci se transforma in glucoza, apoi in grasime de depozit.
 1 gram de proteine are 4 kcal